Wouter Veer richtte begin 2021 stichting Lenteland op. Hij is al jaren impact-ondernemer en via stichting ifund investeerde hij o.a. in zwemparadijs Tropicana langs de Maas in Rotterdam. Ifund ontwikkelde daar BlueCity, dé hub voor circulaire economie in Nederland. Met stichting Lenteland ontwikkelt hij nu een model voor regeneratieve gemeenschapsboerderijen dat een oplossing biedt voor de verduurzaming van de landbouw én grond uit de markt haalt en terug in handen van de gemeenschap brengt.

Door Rachelle Eerhart

Wat drijft jou om de dingen te doen die je doet? Waarom ga je niet rentenieren ergens op een mooie plek?
Ik wil iets neerzetten, ik wil iets doen dat ertoe doet. Het lijkt me heel saai als ik ergens zou zitten en niets nuttigs zou doen. Ik voel dat ik iets te geven heb, ergens een beetje gaan rondhangen, daar zou ik niet gelukkig van worden. En ik denk ook dat we een verantwoordelijkheid hebben naar de rest van de wereld.

In wat voor bedrijven investeer je met stichting ifund?
We steunen startende en doorgroeiende bedrijven die de duurzaamheidstransitie versnellen op de vakgebieden voedsel, water, energie en grondstoffen.

Waarom koos je dit onderwerp?
Bij impact investing kan je kiezen voor de zachtere of wat hardere thema’s, waarbij je investeert in oplossingen voor vraagstukken rondom energie, water, grondstoffen en voedsel. In oplossingen die nodig zijn om ons lange termijn voortbestaan op Aarde mogelijk te maken. De zachtere impactthema’s zijn bijvoorbeeld gezondheidszorg, gelijke rechten, armoedebestrijding en arbeidsparticipatie. Ik voelde daar minder bij, omdat ik het gevoel heb dat dit niet zoveel zin heeft als we als we geen oplossingen vinden voor de harde thema’s. Maar ik zie steeds meer in dat die thema’s veel meer met elkaar te maken hebben dan ik vroeger dacht. Dat mensen die zich inzetten om één walvis uit gevangenschap te bevrijden of mensen die zich inzetten om het gevangenissysteem te hervormen – eigenlijk komt dat allemaal uit dezelfde bron.

Waar haal je je inspiratie vandaan? Wat staat er op de lees-, kijk- en luisterlijst van Wouter Veer?
Niet zo gek veel, eerlijk gezegd. Mijn grootste inspiratie haal ik gewoon uit om me heen kijken. Te proberen te begrijpen wat er eigenlijk gebeurt en te bedenken wat we daaraan kunnen verbeteren. Om toch iemand te noemen die ik al jarenlang volg: Charles Eisenstein spreekt, schrijft en denkt op een manier die ik fantastisch vind. Ik kan me bijna altijd vinden in de ideeën die daaruit voortkomen.

Ik luister wel naar thematische podcasts in de hoop iets te vinden waar ik iets mee kan, om op de hoogte te zijn van wat er speelt. Dat is heel functioneel. Wie pakt iets hoe aan en wat kan ik daarvan gebruiken? Welk wiel is iemand al aan het uitvinden, zodat we dat kunnen gebruiken om te versnellen? Ik heb niet de ambitie om opnieuw wielen uit te vinden.

Hoe verhoudt zich dat tot Lenteland?
Ik heb bij Lenteland dus ook niet het idee dat we wielen opnieuw hebben uitgevonden. Ik heb goed om me heen gekeken naar wat anderen al hadden uitgevonden, naar wat we daarvan konden leren. Dus toen ik al die wielen samen bekeek, bleek in het midden de vraag te liggen hoe we hier een werkbaar concept van konden maken. Maar uiteindelijk zit daar best veel vernieuwing in, als ik zie wat we nu doen.

Wat zie jij als de rol van ondernemerschap in de transitie naar een duurzame wereld?
Dat vind ik onwijs belangrijk! Van de andere actoren moeten we het helaas niet hebben, zo lijkt het. Als je naar het maatschappelijke speelveld kijkt: overheid, ondernemers, burgers, gevestigd bedrijfsleven, politiek, dan zie je daar weinig gebeuren. Ook omdat er nieuwe systemen gebouwd moeten worden. Bestaande systemen transformeren is niet de goede weg. Ik zie om me heen dat bestaande systemen zichzelf enkel in stand willen houden en efficiënter willen worden. Men laat gevestigde belangen niet los. Voor het bouwen van die nieuwe systemen is ondernemerschap nodig.

Wat is dan jouw definitie van ondernemerschap?
Buiten de gebaande paden denken. Wat is het verschil tussen een manager en een ondernemer? Bij een manager zet je en ladder neer en dan moet hij de ladder zo goed mogelijk beklimmen. Een ondernemer vraagt zich af of de ladder wel tegen de juiste muur staat. Daar zit een bredere blik in. Iedereen zegt dan wel A, maar is dat wel zo? Kan ik dat niet challengen? Zuiver ondernemerschap wordt geboren uit mensen die hun passie najagen. Als geld je enige drijfveer is, dan geef je het snel op. Dat zie ik bij alle ondernemers terug, impact en niet-impact. Als je iets wil bouwen, heeft dat niet direct met geld te maken. Een financieel gezond bedrijf is een bevestiging van de maatschappij dat je in een behoefte voorziet, als je bedrijf groeit kan je in nog een grotere behoefte voorzien. Dat is een hartstikke mooi principe.

Wat hoop je met stichting Lenteland te bereiken? Waar staat Lenteland over 10 jaar?
Ik hoop dat het een soort ondernemersmodel laat zien, vanuit de gedachte dat ik onbenut potentieel zie bij verschillende doelgroepen die ik bij elkaar wil brengen. Ik hoop dat Lenteland dat potentieel in beweging gaat brengen, dat het gaat stromen. Dat het ons lukt om die stroom te versterken. Als het werkt, vindt het automatisch navolging en laten we met de hele beweging zien dat het zo ook kan. Over 10 jaar is de term regeneratieve gemeenschapsboerderij groter geworden dan Lenteland zelf. Dan zijn er 100 van dit soort boerderijen die we niet allemaal zelf ontwikkeld hebben. Dat we gekopieerd gaan worden is een doelstelling.

Wat is je ervaring na een jaar Lenteland? Hoe zie je de organisatie zich ontwikkelen?
Het voelt als een boom die vorig jaar geplant is en die echt heel lekker en gezond aan het groeien is, en straalt en steeds meer takjes krijgt. En al twee vruchten heeft, de twee boerderijen. Het voelt heel gezond en goed groeiend.

In onderstaande korte film over Lenteland vertelt Wouter meer over zijn drijfveren. Kijk hier voor meer informatie over stichting ifund en hier voor de website van BlueCity.