Jaap is sinds april 2022 één van boeren op Erve Kiekebos, de Lenteland-boerderij in het Gelderse Empe. Hij is deze regeneratieve gemeenschapsboerderij aan het opbouwen samen met zijn compagnon Niels met wie hij sinds 2016 onderneemt.

Als kind was Jaap altijd buiten en werkte hij elk weekend op het melkveebedrijf van een boer in Almkerk in het Land van Heusden en Altena, grofweg tussen Den Bosch en Rotterdam. ‘Eigenlijk wilde ik toen al boer worden, maar ik dacht dat dat alleen maar was weggelegd voor kinderen uit een boerenfamilie. Daarom had ik toen bedacht dat ik veearts ging worden.’ Dat werd het uiteindelijk toch niet en Jaap deed de CALO, een HBO-opleiding voor Sport & Bewegen in Zwolle. Hij koos de richting sportmanagement en deed in de jaren na zijn afstuderen op veel verschillende plekken ervaring op. Zo coördineerde hij het sportaanbod dat MBO-stagiaires aanboden in Almere, was hij beleidsmedewerker bij de Amsterdamse Sportraad en werkte hij voor het Sportbedrijf van de gemeente Deventer.

Na vijf jaar maakte Jaap de stap van de overheid naar de commerciële sector en leerde hij het marketing-vak van een ondernemer met een marketingburo in Enschede. ‘Ik vind werken met allerlei mensen gewoon leuk en wilde dat ook eens buiten de overheid doen. Toen ik het eenmaal onder de knie had, haalde ik een aantal jaar allerlei opdrachten binnen voor dit bedrijf. Maar op een gegeven moment ging het knagen. Ik miste de vrijheid om mijn eigen ideeën te ontwikkelen en het platweg verkopen van allerlei nodige, maar vaak ook onnodige zaken ging me tegenstaan. Ik wilde een positieve impact op de wereld hebben. Op dat moment ontmoette ik Niels.’

Niels en Jaap bleken elkaar goed aan te vullen. Waar Niels van origine een ontwerper is en goed systemisch kan denken, is Jaap een strateeg die bedenkt hoe je plannen vervolgens ook echt voor elkaar krijgt. ‘Inmiddels werken we al zo lang samen dat die rollen vervlochten zijn geraakt. Het is geweldig als we bijvoorbeeld samen een groep begeleiden, dan hoeven we elkaar maar aan te kijken om te weten wat de volgende stap is. Niels is vaak wat rustiger dan ik, ik ben er altijd snel bij. Onze karakters passen gewoon goed bij elkaar.’

Op Erve Kiekebos komt het straks allemaal samen. Jaap voelt een combinatie van zenuwen en opwinding als hij eraan denkt. ‘De plannen die we al drie jaar aan het fijn slijpen zijn gaan hier praktijk worden. Ik heb er alle vertrouwen in omdat ik weet wie wij zijn en wat wij kunnen. En ik weet ook dat we gesteund worden door onze gezinnen, door boeren die we kennen en door Lenteland. Het is spannend om, zeker ook met mijn gezin, deze stap te zetten. Maar dat ik dit wil, zit zo diep!’

Jaap zal als eerste met zijn vrouw en hun twee jonge kinderen op Erve Kiekebos komen wonen. Hun oudste is al wezen kijken op de basisschool in Empe.

‘Over vijf jaar ben ik een hele gelukkige boer,’ reageert Jaap op de vraag waar hij over vijf jaar staat. ‘Ik loop dan vol trots door het landschap en ik hoop dat mijn gezin dan ook goed geworteld is. Ik ben dan gewoon boer. Nu vind ik het bijzonder om te zeggen dat ik boer ga worden, maar dan ben ik dat gewoon.’

In dit gezamenlijke interview met Jaap en Niels lees je meer over hun ervaringen sinds dat ze in 2016 samen gingen ondernemen.